24 Februari 2011

Futsal Tranquility : Edisi Gua

Setelah menonton sebuah video Joga Bonito daripada tajaan Nike, Syam menyarungkan kasut futsal Adidas biru beliau dan terus menimbang bola. Kuat terpengaruh gayanya.

Gua masih kat bilik menanti deringan talipon memandangkan ramai yang mengutarakan isu bermain futsal petang tu. Tapi gua yakin, takkan seawal pukul 4 setengah dah ada orang nak ajak turun main bola. Tak nak hormat orang azan Asar ke apa. Tapi tak apa. Gua tunggu.

Setelah sejam lamanya, barulah ada orang berani nak ajak gua battle futsal. Masa tu gua dah siap sarung kasut. Pantas dan bersedia! Apa diorang ingat gua senang-senang nak jadi tak ready. Gua sentiasa ready kalau bab-bab main futsal. Kadang-kadang orang belum tanya gua dah tau ada orang nak ajak gua main futsal. Betapa semangat nya gua dalam bidang futsal.

Setelah mematikan panggilan daripada orang yang tak dikenali itu, gua terus ke gelanggang futsal jenis Afrika di Kolej awek-awek Seroja. Petang tu gua dan rakan-rakan main dengan gembira. Ada juga gua skor sebiji daripada jauh dengan assist 15 kali. Bila dah dengar orang mengaji dekat masjid, gua berhenti main. Orang tua kata tak elok main waktu gini sebab setan banyak berkeliaran. Gua pun pulang ke bilik.

Balik daripada main futsal, gua tengok Syam masih tak habis dengan Joga Bonito beliau. Tapi kali ni gua tengok beliau berjaya mempengaruhi Spencer pula. Spencer main berkaki ayam. Lebih natural katanya. Bagi gua Spencer tak proper. Bahaya untuk kaki yang mudah terseliuh. Gua ingat nak join tapi masa tu hati gua berat ke henset.

Gua tengok ada mesej daripada pengurus pasukan futsal gua. Dia bagitau malam tu gua ada friendly dengan Kolej Jati. Kolej outsider. Lepas Maghrib gua dikehendaki ke pusat sukan untuk persediaan. Gua terus genggam henset sampai renyuk macam kertas.

"Huh, apa dia ingat gua tak ready. Gua sentiasa bersedia dengan cabaran macam ni!" gua bermonolog dalaman.

Gua tak berhajat nak mandi malam tu sebab gua tau membazir. Gua duduk goyangkan betis bagi longgar sikit sebab lepas main petang tadi gua tak sempat nak cool down. Bahaya kalau krem. Boleh bikin jatuh maruah. Gua pejamkan mata dan tune balik skil skil futsal yang ada. Setelah gua rasa segalanya dalam perancangan, gua ikat tali kasut kasi kemas. Gua lari turun ke pusat sukan dengan gaya seorang Falcao. Sempat juga gua sentuh bahu Syam yang sedang battle timbang dengan Spencer.

Gua tengok lampu pusat sukan dah terpasang. Gua lari lagi laju bagi siap-siap nak warm up. Sampai-sampai boleh terus stretching. Gua tengok ramai team mate dah bersedia dan kapten gua tak kurang juga dengan persediaan nya. Gua bukak setin air Ali Cafe dan minum kasi habis sebab Mus cakap kopi adalah sumber tenaga sebenar bagi lelaki. Gua tak nak tercungap-cungap untuk perlawan tu.

Gua ikat tali kasut sekali lagi bagi kemas. Gua mula masuk padang dan bersedia untuk sepak mula.

2 ulasan:

  1. dah lama tak jergah...
    dah lama tak skor...
    dah lama tak terima hantara dari fab"jekbe"gas..
    dah lama tak pose takboleh pose...kehkehkeh

    BalasPadam